HSP Seminar  
   

BLOGS HSP verhalen


#2  Iets wat je hebt kan je niet zomaar weg doen! 


De vraag welke ik vaak hoor: waarom ben ik wel hoog sensitief en vele anderen niet? 

Volgens onderzoek van de psycholoog Elaine Aron is 1 op de 5 mensen Hoog Sensitief. 

Wanneer je dit leest en je herkent jezelf in de verhalen over HSP ben jij vast één van die 5. 

Dat verklaart meteen waarom “al die andere mensen’ jou niet altijd begrijpen en vice versa.

Het is eigenlijk net als met een hondenras: je zult van een chihuahua nooit een buldog kunnen maken! Wat wel mogelijk is, is jezelf af te vragen: hoe ga ik ergens mee om? 

Wanneer je HSP als een probleem ervaart, is het net of iemand zegt: “ het kan genezen worden”. HSP is geen ziekte en zeker geen diagnose. Het is een staat van ZIJN. De vele prikkels waar jij minder goed mee omgaat, meer ‘prikkel-ingangen’ kan ervaren en er langer over doet voor al deze prikkels verwerkt zijn.

Het is al aanwezig in je DNA waardoor er aangeboren verschillen kunnen zijn. Plus daarbij de ervaringen van buitenaf. In wat voor gezin ben je opgegroeid? Hoe waren je jeugdervaringen? Had je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen? Heb je trauma meegemaakt? 

Alle externe factoren groeien mee in het proces wie jij bent geworden. Ben je dus al aangeboren sensitief, dan zal dit jouw gevoelens versterken in jouw groei. 

En laten we eerlijk zijn…. als kind weet je nog niet hoe om te gaan met bepaalde situaties, dat inzicht komt pas veel later op meer volwassen leeftijd. Alhoewel ik meemaak dat vele volwassenen nog steeds niet goed weten hoe ergens mee om te gaan.We praten dan over ‘aangeleerde’ kwetsbaarheid.

Daarom is het belangrijk om de eigenschappen van een HSP te herkennen. Het is nooit te laat. Ik herkende het als kind zelf al: ik voelde mij anders dan anderen en wanneer iemand iets naars zei of kritiek had dan kon ik mij dat enorm aantrekken en er weken last van hebben, waardoor de kwetsbaarheid zich kon ‘ophopen’ in mijn systeem. 

De aangeleerde kwetsbaarheid kon ik later benoemen als ‘sensitiviteit’. 

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik hiermee al in aanraking kwam rond mijn 20 e levensjaar. Daar besloot ik al om op onderzoek uit te gaan. 

HSP is GEEN etiket! YEAH….JOEPIE….. het is gewoon een vorm van ZIJN. 

Een vorm van ZIJN waar voor de HSP’er een grote uitdaging ligt: hoe ga ik zo goed mogelijk om met mijn kwetsbaarheden en hoe zet ik de last om naar een kracht?

Een HSP leeft vaak ‘van buiten naar binnen’ i.p.v. ‘binnen naar buiten’. 

Van buiten naar binnen bedoel ik mee dat je meer in de buitenwereld ervaart wat anderen van jou vinden en wat gebeurt er allemaal buiten jou? Welke prikkels en ruis ervaar je daardoor in en om je heen? 

Hoe zal het zijn wanneer je heerlijk vanuit je luie innerlijke stoel naar de buitenwereld kan kijken. En daarbij beseft:  Hey! Dat, wat ik nu voel, hoort niet bij mij! Dat zijn gevoelens die ik van anderen oppik! Een HSP’er kan zich namelijk heel goed inleven en meeleven met een ander waardoor deze denkt (oh die mind ook) dat deze gevoelens van hem/haar zijn. 

Dat is dus het mooie: bewust worden van deze gevoelens! Wat hoort bij jou en wat hoort bij een ander!

Jij weet ondertussen toch ook al dat je volledig kan vertrouwen op je intuïtie?

Nou, ga daar dan eerst mee aan de slag. Vertrouw volledig op wat je voelt en ervaart en word bewust wat bij jou hoort en wat van de ander is. Het is even trainen maar ik weet zeker dat jij een doorzetter bent! 

Laad jezelf zo nu en dan even op d.m.v. rustmomenten pakken en bekijk regelmatig je innerlijke ‘batterij’: wat heb jij nodig in dit moment? 


@strid Wærnes